Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Ηχητικό Ημερολόγιο 1

Αυτό είναι το 1ο Ηχητικό Ημερολόγιο του εργαστηρίου του μαθήματος " Ηχητικός Πολιτισμός" για το 2010, όπου παραθέτω με τη σειρά: 5 ήχους που με εντυπωσιάζουν, 5 ήχους που τους θεωρώ αρνητικούς για μένα και 5 ήχους που μου αρέσουν.

5 ήχοι που με εντυπωσιάζουν:
1. O ήχος της κεφαλής του Laser, όταν έκανα επέμβαση στα μάτια μου, για μυωπία. Θύμιζε πολύ το φτερούγισμα μιας μικρής  μύγας.
2.Ο  ήχος που παράγεται τη στιγμή της ακτινογραφίας θώρακος. Είναι ένας σύντομος ήχος που θυμίζει περισσότερο θόρυβο.
3.Ο ήχος του χτύπου της καρδιάς ενός εμβρύου, που είναι έντοντα γρήγορος, σαν να βάζεις τον μετρονόμο να χτυπάει...
4.Ο ήχος μιας εξάτμισης αυτοκινήτου με ελεύθερο καταλύτη, που θυμίζει λίγο σπόρ αμάξι.
5. Ο ήχος του σκύλου που "γριλίζει" όταν του λείπει το αφεντικό του, θυμίζει λίγο παράπονο μικρού παιδιού.
{Σχόλιο: Τόσο ο 1ος όσο και ο 2ος ήχος είναι ήχοι που παράγονται από μηχανήματα της ιατρικής τεχνολογίας. Ο 3ος ήχος είναι ανθρωπογενής ήχος, ο 4ος ήχος έχει να κάνει με μηχανολογιές λεπτομέρειες και ο 5ος ήχος είναι από το ζωϊκό ηχοτοπίο)

5 ήχοι που είναι αρνητικοί για μένα:
1. Η κόρνα ενός αμαξιού, ειδικά όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα και γίνεται εντονότερος και πιο επίμονος ο ήχος, από τα πολλά αμάξια.
2. Η σειρήνα του ασθενοφόρου που μεταφέρει έναν τραυματισμένο άνθρωπο.
3.Η καμπάνα του χωριού που χτυπάει αργά, βαριά και σταθερά και προμηνύει ένα δυσάρεστο συμβάν. Ακούγεται ένα αργό, βασανιστικό " ντινγκ" -"νταγκ"
4. Ο ήχος του "φτυσίματος", το συνήθειο δηλαδή να αποβάλουμε κάτι που αποφράσει την στοματική-λαρυγγυκή κοιλότητα κάνοντας το χαρακτηριστικό "χα, φτού"!
5. Ο ήχος του ρεψίματος την ώρα του φαγητού, που ακούγεται σαν βριχυθμός λιονταριού
(Σχόλιο:  Ο 1ος ήχος της κόρνας είναι χαρακτηριστικός ήχος της βιομηχανοποίησης και αστικοποίησης των σύγχρονων μεγάλων πόλεων. Ο 2ος ήχος και ο 3ος ήχος λειτουργούν ως "σήματα" για κάποιο άσχημο γεγονός και τέλος ο 4ος και ο 5ο ήχος είναι παράγωγο της ατομικότητας του κάθε ανθρώπου)

5 ήχοι που μου αρέσουν:
1. Το γέλιο ενός  βρέφους, που είναι εξαιρετικά γαργαλιστικό, αθώο και έντονο
2.Το κελάηδισμα ενός καναρινιού. Ήχος χαρούμενος, έντονος και γεμάτος μελωδίες!
3. Το κουδούνι της εξώπορτας του διαμερίσματος, σημάνει ότι πρόκειται να έχεις συνάντηση με έναν άλλο άνθρωπο.
4.Ο ήχος  από τα κουφέτα και τα ρύζια που πέφτουν κατά την τέλεση του γαμήλιου μυστηρίου.
5.  Ο ήχος του κουδουνιού της σειράς προτεραιότητας, στην τράπεζα, όπου παραλαμβάνεις τον μισθό σου από τον εργοδότη σου ( ήχος ανακούφισης!)
(Σχόλιο:Το 1ο παράδειγμα είναι ανθρωπολογικό, το 2ο παράδειγμα αφορά την ιδιαίτερη χροιά του συγκεκριμένου πτηνού, το 3ο  είναι παράδειγμα ηχητικού πολιτισμού όπως και το 5ο παράδειγμα. Το παράδειγμα 4 έχει να κάνει με το συμβολισμό του ιερού μυστηρίου του γάμου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου