Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Λίγα Λόγια για ένα ενδιαφέρον site για τους Κωφούς..

Μετά από μια τυχαία έρευνά μου στο διαδίκτυο με την λέξη-κλειδί "κωφοί", εντόπισα μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα όπου μιλάει για την ιστορία των κωφών και των σωματείων/σχολείων  που ιδρύθηκαν για αυτούς. Εδώ, παρουσίαζω τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που σύλλεξα από την ανάγνωση της εν λόγω σελίδας (βλ.http//:www.panap.gr/node/140) την οποία επιμελείται ο ειδικός εκπαιδευτικός Κος  Γιώργος Αντζακάς.
Σύμφωνα με το άρθρο, "Το πρώτο σχολείο κωφών στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1923 στην Αθήνα, ενώ μέχρι το 1938 υπάρχει μόνο ένα σχολείο κωφών στην Ελλάδα. ;Ακόμα υπάρχουν αναφορές και στην Αρχαία Ελληνική βιβλιογραφία για την κώφωση και τους κωφούς, στις πραγματείες τόσο του Πλάτωνα όσο και του Αριστοτέλη.
Τον 18ο αιώνα αρχίζει η εκπαίδευση των κωφών, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, ο ιερέας Abbe Charlew Michel de L'epee, αναλαμβάνει την εκπαίδευσή τους ιδρύοντας το 1ο Δημόσιο Σχολείο Κωφών στο Παρίσι, το 1755, σύμφωνα με τον Μοοres (1996). Eνώ το 1817 ιδρύεται στις Η.Π.Α το 1ο Σχολείο Κωφών απο τους Laurent Clerk & Thomas Hopkins Gallaudet.


Για περισσότερες πληροφορίες για το κείμενο ανατρέξτε στην παραπάνω σελίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου